måndag 21 oktober 2013

Pysselstafett - en bilmatta

Idag är det premiär för mig att vara med i pysselstafetten. Jag har i flera år följt pysselstafetten som är som en julkalender, det hoppar upp nya roliga pyssel på olika bloggar varje dag. Temat är pyssel till och med barn. 

Jag tar idag över stafettpinnen från Sveas och Sockerpärlan

Det här är ett pyssel som är tänkt till julklapp till mina systersöner (så sluta läs här storasyster Jenny)
Mina systersöner gillar bilar och vad är då inte bättre än en bilmatta som man lätt kan ta med var man än ska. De är ju dessutom rätt små och behändiga så man kan ta med dem på flyg, restaurang, tåg osv. 

Det här behövs
Svart Filt
Två sorters tyger, storlek beror på hur stor bilmatta och hur stora bilar du har
Gul tråd
Svart tråd
Bilar, storleken på vägar och fickor beror helt på storleken på bilarna. 


Först ritade jag en mall på bakplåtspapper hur min bilmatta skulle se ut. Jag gjorde vägarna så breda så som de bilarna var som jag hade köpt. Mina bilar är 10*4 cm så vägarna gjorde jag ca 5 cm breda.
Lägg ut mallen på filten och rita av och klipp ut.


Lägg ut filtvägarna på det underlagstyg du valt och nåla. Sen zickzackade jag ett mittstreck i gult och fick på så sätt fast vägen på tyget.


Sen var det dags att sy med raksöm runt hela vägen. Jag hade filt i fler ark och fick därmed sy på dem i fler omgångar. För att det inte skulle bli några skarvar så gjorde jag en svart zickzack söm över skarvarna.


Då har vi själva vägen på plats. Här kan man även sy eller rita på hus, träd, sjöar osv men jag valde att hålla det enkelt. Tror killarna har ett ganska stort bil och vägfokus.


Här är bilbanan tillsammans med det som ska bli bakstycket och även med det som blir fickan för bilarna.


Fålla det lilla tygstycket längs med en av långsidorna och lägg den längst mer på bilmattan. Jag sydde sen två raka streck så att det då skapas tre fack för tre bilar i det rutmönstrade tygstycket. Har man mindre bilar kan man göra fler fack. 


Sen är det dags att lägga det stora tygstycket avigan mot vägsidan på bilbanan. På motsatt sida av facket där bilarna sen ska vara satte jag även ett band så att man ska kunna knyta ihop och stänga bilbanan som en liten väska.


Sy ihop alla sidor förutom ca en dm som används för att vända ut och in. Jag är lite lat och syr raksöm först och zickzackar sen vilket gör att båda tygstyckena zickzackas samtidigt, det är väl inte tekniskt korrekt men det går fort.


Vänd tyget ut och in. Vik sen in den sista dm och sy ihop med en raksöm.


Färdig bilmatta, lätt att rulla ut och leka med och lätt att rulla ihop och blir på så sätt även bilarnas förvaring.

Eftersom mina systersöner är två biltokiga killar så sydde jag två bilmattor och gjorde vägen spegelvänd, på så sätt kan de även lägga ihop vägarna och få en dubbelt så stor bilmatta.

Lycka till och hör gärna av er om ni har några frågor!

Nästa inlägg till pysselstafetten kommer imorgon från Återbruk av Åsa och Kolossalt Pyssligt

3 kommentarer:

 1. Läcker och bra idé!! Behändig att packa samman!!! Toppen helt enkelt! Går ju att bygga till en hel stad med hus av tetrapak t ex.

  SvaraRadera
 2. Verkligen en rolig idé. Riktigt smart med förvaringen och att de kan sätta ihop mattorna. Fin blogg du har! /Maria

  SvaraRadera
 3. Kul idé och roligt att du också tagit fasta på att man ska kunna bära med sig :-)
  Ha en trevlig kväll!!
  //Petra

  SvaraRadera